lauantai 8. kesäkuuta 2013

Katto ja seinät

Oli aika aloitella katon rakentaminen kun oli luvattu sadettakin. On ollut sen verran tiivis tahti ettei ole ehtinyt bloggaamaankaan.

Sain noita vanhoja kattopeltejä yhdeltä omakotitalon työmaalta, jossa uusivat kattoa. Pellit ovat vanhaa kunnon sinkkipeltiä, paksua ja moitteetonta, jostain syystä tuo tahdottiin uusia ja entiset pellit olivat menossa roskiin. Pelastin siis ne kun mitatkin osuivat juuri oikein suunniteltuun piharakennukseen.


Pelleissä oli kolo savupiipulle ja pituutta kutakuinkin sen kolon verran liikaa. Levittelinkin pellit pihamaalle ja tein niistä 8m leveän rivin. Merkkasin sitten pituudet ja katkaisin pellit rälläkällä oikeaan mittaan.


Aluslaudoituksen mallausta:


Katon mitoiksi määräytyi minulta ennestään löytyvien 2x6" lankkujen pituus (n. 4,3m) ja täysien kattopeltien leveys, eli se 8 metriä. Kuvassa aluslaudoitus ja otsalaudat paikoillaan:


Sitten nostimmekin pellit katolle:


Kävikin sopivasti satamaan, tuntuisi pitävän sadetta:


Kattotuolijako on n. 90cm ja aluslaudoitus 25x100 n. 30cm välein. Haastavin osuus katossa oli haarukoida aluslaudoitus pellin entisten reikien kohdalle, ne kun olivat umpeen laudoitetussa katossa (ilman tuuletusta) ennestään kiinni. Tarvinneeko mainita että umpilaudoitus oli umpihomeessa. No pellit ovat priimaa.

Sitten takaisin ruuvaushommiin, laitoin ruuveiksi 50mm ruuvit ja niitä on ns. "riittävästi". Pari rasiallista tuonne meni, olikohan 200kpl rasioita:


Sitten olikin aika käydä ulkovuoripaneeleita, paneeleiksi valitsin samat olikohan 23x145 UTV-paneelin kuin mitä talossakin on, talossa taisi kyllä olla paksuutena 28mm jos en aivan väärin muista?


Säät ovat suosineet kyllä rakentajaa, välillä on pitänyt huilatakin:


Ja syödä:


Varastosta tulee samanvärinen kuin leikkimökistä, jotka molemmat noudattavat kuitenkin samaa tyylisuuntaa itse talon kanssa. Tahdoimme kuitenkin pientä piristystä harmaaseen taloon, joten väriksi tuli "Kullankeltainen", eräästä värikartasta jota en nyt muista. Leikkimökkiprojektista juttua seuraavassa jaksossa.

Maalattiin valmiiksi pohjamaalatut paneelit kertaalleen ennen asennusta:


Aloittelin laudoituksen sivuseinältä:


Ja jatkoin etuseinältä:


Välillä taukoa:


Ja tässä pari paneloitua seinää valmiina:


Toisen reunan aluslaudatkin ehdin sahata poikki, tiedän, tein tuon vähän väärässä järjestyksessä mutta onnistui tuo noinkin:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti