sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Sauna valmis!

No, ehkei aivan valmis vielä kuitenkaan mutta sen verran että pääsi ekaa kertaa saunomaan. Palataan kuitenkin ajassa hieman taaksepäin.

Saunassa lattialaatat on nostettu seinälle yhdessä vesieristeen kanssa. Tiivistin vielä laatan yläreunan silikonilla. Tein tuohon ihan tuollaisen reilun viisteen, tuohan kun ei näy minnekään panelien alta:

Hieman piti jatkaa rimoja jotta saa panelit riittävän alas:

Kuva hieman hämää jälleen, jatkorima on kuitenkin noin 2,5cm irti seinästä/laatasta. Varsinaiset koolaukset ovat 5cm rimaa. Kuvassa on muuten lauteiden alla olevan kopin laatoitus. Lattialla laattarivejä nostettiin seinälle 2kpl, eli noin 20cm.

Kaikki sahapinnat on käsitelty Supi Saunavahalla:

Hana on aika ruma, pitää miettiä tuohon vielä jotain toisentapaista ratkaisua tai löytää perinteisempi hana:

Panelointi saatiin valmiiksi, joten olut oli ansaittu:

Kaiuttimille tein reijät ihan paneleihin, alalauteiden alle:

Mallausta:

Eilen tosin saunassa tulen loimua kuunnellessani totesin että tuskinpa tulee kaiuttimia edes testattua koskaan.

Kiukaasta poltin varastointirasvat kiuasvalmistajan ohjeiden mukaisesti ulkona. 80kg kiukaan roudaamisessa ulos olikin homma:

Landetalon huono tuuri senkuin jatkuu, lasi oli valmiiksi rikki:

Suihkut sain askarreltua paikoilleen, niissä olikin aikamoinen homma. Suihkusetin ostimme Saksasta Hornbach -rautakaupasta. Merkki on Naxos Pure Rain (Kopfbrause), löytyy googlella ebaystakin. Maksoi jotain 60e/kpl. Eli 1/10 siitä mitä vastaavat ovat Suomessa. Itse termostaatit ovat Suomesta ostetut Orakset:

Amme pistettiin kiinni silikonilla:

Vähän painoa jotta kestää varmasti paikoillaan:

Kylppärin ovi takkahuoneen puolelta:

Sitten kävimmekin lauantai-aamuna appiukon kanssa rakentamaan lauteita. Kovin tarkkoja suunnitelmia ei ollut:

Tukitolppien pohjaan pistin toki säätöjalat:

Lauteet laitoimme kiinni metallikulmilla. Joku voisi varmasti ihmetellä miksei käytetty rosteria. Siksi koska noita kulmia meni 50kpl ja rosteriset olisivat maksaneet 9.50e/kpl. Nuo olivat 0,59e/kpl. Kestävät takuulla niin pitkän ajan että kun ruostuvat katki, on sauna muutenkin remontin tarpeessa:

Hieman joutui pähkäilemään kasaus- ja ruuvaustekniikkaa, johtuen tuosta kopista lauteiden alla, jossa on siis minun työhuoneeni puolella olevat kaapistot:

Tukitolppaa valmiina:

Ja pari tolppaa siinä jottei lauteet notku:

Tuon kopperon vesieristämistä tuli aikoinaan pähkäiltyä kovastikin, kun vesieriste kestää "vain" 80 asteen lämpötilan. No nyt kun sauna oli sen 3-4h päällä ja koittelin tuon pintaa niin pinnan lämpötila oli edelleen vain noin 30 asteinen. Eli aika pitkään saa saunaa lämmitellä jotta tuo betonimöhkäle saavuttaa 80 asteen lämpötilan, jonka vesieriste vielä kestää. Eli vastaavaa rakennelmaa miettiville, voin huoletta suositella tavallista vesieristettä tuon pintaan. Vesieriste todellakin on tuossa sitten tarpeen, kun tuo on aika viileä ja ilma on kuuma niin tuohon tiivistyy aikalailla kosteutta pintaan.

Kiuaskin saatiin paikoilleen:

Ja rautakaupasta kävin uuden luukun hajonneen tilalle:

Joten ei kun sauna lämpiämään. Hetken joutui askartelemaan, onhan hormi ollut käyttämättä muurauksesta saakka, joka muurattiin siis vuosi sitten:

Lauteet ovat 2x8" kuusilankkua, joka hiottiin sileäksi ja ne on käsitelty mustalla Supi Saunavahalla yhden kerran. Kuvassa ne näyttävät hieman tummemmilta kuin mitä ovat. Seinät ovat 21x145mm hirsipaneelia kuusesta myös, jotka on käsitelty Supi Saunavahalla ja Tikkurilan värikartan sävyllä Mustamarja 3444:

Vaimo teki hieman hankintoja meidän rakentaessa saunaa, hieno mustaa alumiinia oleva kiulu ja kauha joissa bambua olevat puuosat:

Kiulu Tokmannilta, olikohan 39 euroa. Kauha vajaa 20e tohon vielä päälle.

Ei kun saunaan odottelemaan saunojia:

Ankat odottelevat kärsimättöminä myös kirkuvia lapsia:

Joten ei muuta kuin valmistautumaan:

Oli hieman hätä mennä saunomaan ja kiuas eikä sauna ollut ehtinyt vielä lämpiämään kunnolla. Ekoista löylyistä tulikin todella kosteat ja vaisut. Sauna lämpesi saunomiskuntoon noin tunnissa, jolloin löylyistäkin tuli jo hyvät. Aitokiuas tuntuu antavan aivan mielettömän ankarat löylyt, jos niitä tahtoo. Suuri 80kg kivimäärä takaa myös sen että löylyt ovat myös kosteat. Harjoitellessa menee varmasti jokunen viikko jotta osaa säädellä puiden määrää jne. Meidän kiukaassamme on vesisäiliö, joka varmasti antaa myös hieman kosteutta saunaan. Ensimmäinen tunti piti kyllä saunoa ikkuna auki koska kivistä ja kiukaasta lähti vielä hieman käryä. Kolme tuntia kun oli saunottu niin loppua kohti löylyt vain paranivat ja seuraavalla saunomiskerralla löylyt ovatkin varmasti vielä paremmat.

Itse olen erittäin tyytyväinen tuohon modernin kylpyhuoneen ja perinteisen "riihisaunan" onnistuneeseen liittoon. Suihkut ovat myös todella mahtavat kun suihkulautanen on 25cm leveä ja on kuin seisoisi vesisateessa. Varmasti eivät ole ekologiset, mutta ekologiset ihmiset/vieraamme voivat käyttää Oraksen suihkukahvoja tai minusta nähden vaikka sulattaa padassa lumihangesta peseytymisvetensä. Täällä landella kun on noita sähkökatkojakin aika usein, niin pesusoikko ja tulella lämmitetty vesi on varmasti joskus ihan oikeasti tarpeenkin.

Semmoista, vähän positiivisemmat fiilikset tällä kertaa. On tässä puusaunassa vaan niin mahtavat fiilikset kun valon sekä tunnelman tuo vain tuli sekä hyvä seura. Ei tässä muuta tarvita, ei vilkkuvia kuitutähtitaivasta kattoon eikä eksoottisia floridan palmuja lauteisiin ja seiniin. Toki, onhan semmoinen modernikin sauna hieno ja hienointa olisi kun tällainen perinteinen sauna olisi pihasaunana ja sisällä sitten moderni sähkösauna.

Tämän takia kannatti rakentaa talo. Ja nyt varmasti jaksaa aivan toisella tahdilla jatkaakin tätä rakentamista kun päivän voi päättää saunomisella!

5 kommenttia:

 1. Komeelta näyttää. Mä olen mietiskellyt tuon sadesuihkun kanssa, kun ei missään ole päässyt kokeilemaan. Suosittelisitko?

  -Juha

  VastaaPoista
 2. Sama kiuas tuli meille :-) Oliko tää se 20 m3:n kiuas?

  VastaaPoista
 3. Sadesuihku on parhautta. En suostuisi muussa enää käymään kotona.
  Hans Grohen on vielä pykälän parempi mutta pääasia noissa on tuo iso lautanen.

  Kiuas on Aito24 VS:
  http://www.narvi.fi/aitolampo/uutuuskiukaat-aito24.html

  Hyvin antaa löylyä, ehkä jopa vähän turhan ärhäkkä tuohon 6m2 saunaan, tosin opettelemalla lämmittämään oikein varmasti juuri passeli.

  VastaaPoista
 4. Kiuas onkin nyt sitten palanut puhki. Alle 4 vuotta kesti kun noin kerran viikossa keskimäärin käytettiin.

  VastaaPoista
 5. Kodikkaan näköistä. Meillä on valinnassa saunan lasiseinä, sitten kun se on päätetty niin saadaan viedä myös meidän saunaprojekti loppuun asti. Tuo vesisäiliö kiukaassa varmasti onkin kätevä.
  https://www.suihkutilat.fi/tuotteet/saunan-valiseinat-ja-ovet/lue-lisaa

  VastaaPoista