lauantai 1. tammikuuta 2011

Tiilerin muurausta, eristämistä ja jäätä radonimurissa

Tiileriä (Funkkis Tyyne) on tosiaan jo muurattu hieman, viereen muurin ja takan väliin jää semmoinen tällä hetkellä kovasti muodissa oleva halkohylly:

Keittiönpuolella ei ole vielä leivinuuni näkyvissä:

Muurarin työvälineitä:

Saa nähdä miten pahasti tuo suhteellisen suuri takka töksähtää silmään kun tästä eteisestä tullaan sisään:

Eristelin tuon paksun kulman villoilla:

Mainitsinkin jo että radonimuri kerää "hieman" jäätä, ilma mitä se puhaltaa ulos on todella lämmintä:

Sitten hieman juttua radonista. Nykyään rakennusmääräykset käsittääkseni määräävät että jokainen talo on varustettava radonputkituksella joka voidaan myöhemmin mahdollisesti ottaa käyttöön mikäli radonpitoisuus on suuri alueella. Ainakin täällä landella, missä osa ihmisistä tuntuu olevan sekä kouluttamattomia että yleisivistymättömiä, olen törmännyt ihmisiin jotka ovat sitä mieltä että koko radonhölynpöly on Helsingin herrojen turhia haihatteluja ja kiusantekoa rakentajaa kohtaan.

Näin asia ei kuitenkaan ole vaan on todettu että radonkaasu aiheuttaa mm. keuhkosyöpää ja esim. tämä alue jonne rakennamme, on radonpitoista aluetta. Juuri meidän asuinpaikkamme radonpitoisuutta emme tiedä, mutta aiomme toki mittauttaa pitoisuuden. Itse tahdoinkin varmuuden vuoksi pistää jo radonimurin hurisemaan katolle ja poistamaan mahdollisia haitallisia kaasuja alapohjasta ja onpa sillä myös alapohjaa kuivattava vaikutus. 

Jokaisella rakennustyömaalla törmää sitten näihin asiantuntijoihin jotka tietävät kaikesta kaiken (vrt. "Helsingin herrat") ja sainpa hyviä ohjeita mitä tehdä putkistolle. Poikki vain ja uretaanilla tukkoon, turhaa viedä edes katon läpi kun ei sillä mitään tee kuitenkaan.

Tässä hieman taustatietoa Radonista:

Varsinkin ohjeet kannattaa lukea huolellisesti läpi.

3 kommenttia:

 1. Olen myös laittamassa radonputken läpiviennin katolle, ja radonin on tarkoitus nousta ylös "vapaasti", jos tulevat mittaukset eivät osoite tehokkaamman tuuletuksen tarvetta. En kyllä ole (ainakaan vielä) kuullut, että läpivienti olisi pakollinen, mutta itse radonasiaan aiemmin paneutuneena tuollaisen poiston kyllä talooni haluan. Itäinen Uusimaa on myös otollista radon aluetta. Ja uudisrakentamisesta oleellista on se, että talon perustukset rakennetaan radonpitoisesta maa-aineksesta, joka vapauttaa radonia pitkän aikaa talon alla.

  Hyvältä näyttää muuten tulisija!

  VastaaPoista
 2. Radonputki ja imuri tuli kanssa laitettua heti alkuunsa. Mestari sano että ensin mitata ja sitten laittaa imuri jos tarvii, mutta tuollahan se nyt on jo valmiina. Onko sulla muuten toi imuri jatkuvasti päällä? Meillä on vasta johto vedetty imurille, muttei oo käytössä ollut. Aattelin vaan että oisko siksi niin jäässä?
  Jatkossa kait hoidetaan viikko/kellokytkimellä toi radonpoisto, eli lämmityskaudella esim 1h/2krt viikko.
  Tilasin tuon mittauksen muuten jo kans.

  VastaaPoista
 3. No radonputken pää ja imuri jäätyy umpeen mikäli se ei ole aina päällä. Ei toi niin paljoa kuluta jottei sitä kannata pitää päällä kuin joskus. Eli aina hurisee ja tulee hurisemaan.

  VastaaPoista