keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Ikean keittiö

Monella tutulla ja tuntemattomalla on omituinen käsitys Ikeasta ja sen kaikesta laadusta. Onkin totta että Ikea on ns. halpakauppa ja myy halpaa, ja totta, osittain myös paskaa. Eihän esim. Ikean viinilaseja voi edes verrata Riedelin viinilaseihin. Myöskään Ikean tekstiilit eivät ole kovinkaan laadukasta, mutta ne ovat halpoja ja osittain myös muodikkaita.

Sitten päästäänkin tähän keittiöön. Aloitetaan vaikkapa keittiökaappien tekniikasta ja vaikkapa monimutkaisimmasta osa-alueesta, eli laatikostojen mekanismeista. Ikean laatikostot valmistetaan samoissa tehtaissa kuin lähes kaikkien muidenkin keittiövalmistajien laatikostot. Samaa kamaa eri paketissa. Ikealla litteässä.

Itse olen rakentanut Ikean kaapistoista kodinhoitohuoneen sekä myös keittiön kesämökille enkä ole huomannut mitään moittimista laadussa, päinvastoin, laatu on täysin virheetöntä, toisin kuin vaikkapa Keittiö.net -keittiöllä jossa sekä toimituksessa, laadussa ja kestävyydessä oli erittäin suuria puutteita. Pitäisin itseäni kuitenkin suoraan sanottuna aivan helvetin tarkkana kaiken laadun suhteen, en pelkästään keittiön osalta vaan kaiken muunkin.

Toimitusaika on myös huomioitava seikka kun valitaan keittiötä, Ikeallahan kaiken saa suoraan hyllystä, osa tavaroista sitten tilattavana, meidän tapauksessa ainoa vaihtoehto oli tilata keittiö ja kodinhoitohuone koska tahdoimme vähän erikoisempaa tavaraa ja tilasimme keittiön jo syyskuussa koska tuolloin sai 10% alennusta, lahjakorttien muodossa. Meillä on nyt siis 600 euron lahjakortti Ikealle, jonka aiomme käyttää PAX-säilytysjärjestelmään, eli vaatekomeroihin. Toimitus tapahtuu suoraan Ruotsin keskusvarastolta ja maksoi noin 100 euroa, minne tahansa Suomeen. Itse tilasin vuokra-asuntoomme Helsingissä vuokralaiselle uuden astianpesukoneen ja toimitus taisi maksaa 5km matkalla 60 euroa. Tämä pienenä vertailukohtana.

Ikean kodinkoneisiin taas saa markkinoiden ylivoimaisimman takuun, 5 vuotta. Koneet ovat Electroluxin valmistamia ja alansa huipputuotteita, parhaat versiot siis. Osan kodinkoneista valmistaa Whirlpool. Toki hinnat-alkaen -malleja valitessa ei Ikealtakaan saa kuin paskaa paketissa. Kuitenkin myös niihin saa sen 5v takuun. Takuusta puheenollen, mikäs muu valmistaja myöntää keittiön kaapistoille, saranoille, kahvoille, työtasoille jne 25 vuoden takuun? Ikea myöntää. Itselle, joidenkin mielestä kuulemma "huippukokille" kodinkoneen ominaisuudet ja laatu ovat erittäin merkittävä tekijä konetta valitessa ja mm. kattilan mitat automaattisesti tunnistava induktioliesi ja höyryominaisuudella toimiva uuni ovat itsestäänselviä valintoja. Ikealta nekin sai Electroluxin koneina 50-80% halvemmalla kuin kodinkonekauppojen tiukat hinnat. Tarkka kun olen kodinkoneiden suhteen niin jääkaappia, pakastinta ja liesituuletinta en (valitettavasti) voinut valita Ikean mallistosta, koska tahdon panostaa laatuun ja ominaisuuksiin. Laatu olisi parhaimmissa malleissa ehkä riittänytkin mutta ominaisuudet eivät. Siemens (Made in Germany) tarjoaa astiapesukoneen, jossa erillinen taso ruokailuvälineille ja AEG-Electroluxilta löytyy jääkaappi hiilihappopatruunalla ja vesiautomaatilla varustettuna, kuten myös erillinen jääpalakoneella varustettu pakastinkaappi. Molemmat siis 60x180cm mittaisina täyskokoisina. Side-By-Side -mallit ovat meidän käyttöömme liian pieniä ja omien kokemusteni mukaan Ikealla ylihintaisia.

Ikeallahan köökit tulevat litteissä paketeissa, itselleni se oli plussaa, koska joudumme varastoimaan (syksyisen tarjouksen vuoksi) tuotteita aika pitkän aikaa, edellisessä bloggauksessa siitä enemmän. Itselläni myös on kokemusta Ikean kaapistojen runkojen kasaamisesta ja siinä ei mene kuin noin 5-7minuuttia kun apuna on paineilmalla toimiva niittipyssy. Tuossa kertyy siis jopa 500 euroa säästöä per kaapiston runko. Kyllä pitäisi tuntipalkalle päästä.

En löydä siis mitään moittimista laadun, palvelun tai ominaisuuksien puittessa kun valitaan Ikea keittiötoimittajaksi. Jos mitat vain passaavat, moduulimitat ovat ERITTÄIN rajalliset Ikealla niin kannattaa tehdä suunnitelma ja ottaa Ikea mukaan vertailuun keittiötä ja esim. kodinhoitohuonetta valitessa. Jonkinverran joutuu käyttämään tietoteknistä osaamistaan kun keittiön joutuu suunnittelemaan itse Ikean kätevällä sovelluksella mutta kun tuon oppii, onkin loppu lastenleikkiä ja lopulta suunnittelutyökin on paljon jouhevampaa kotona iltasella viinilasin äärellä kuin kiireisen keittiömyyjän vastaanotolla joka tahtoo vain suunnitella mahdollisimman monta keittiötä mahdollisimman vähässä ajassa, jokaiselle asiakkaalle omansa.

Ikean suunnittelusovellus LINKKI

Täysin varauksetta ja hyvien kokemusteni saattelemana, suosittelen Ikeaa keittiötoimittajana jokaiselle uudiskohdetta rakentavalle, myös remontoiville, jos "vasara kestää kädessä".

Kaikki ei ole paskaa mitä Ikea myy. Ikeahan on sitäpaitsi ylivoimaisesti Suomen ja koko maailman suurin keittiötoimittaja. Jos laatu olisi paskaa, ei Ingvar olisi yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.


8 kommenttia:

 1. Täältä myös ääni Ikean keittiölle!
  Esim Iskukeittiöt tarjosi 18kk takuuta, hah!
  Koneista Uuni, liesitaso, mikrouuni tulossa Ikeasta, loput muualta.

  VastaaPoista
 2. Miten kalliita kaapistoja sulla on, jos yhden rungon kasauksessa säästää 500e??

  VastaaPoista
 3. No, ehkä jopa hieman yläkanttiin hinnoiteltu, mutta kyllähän tuolla kaapistomäärällä hinta kalleimpien vaihtoehtojen kohdalla olisi ollutkin varmasti sen n. 20x500e kalliimpi.

  Tekstistä on havaittavissa 10% alennuksen (600e) avulla koko roskan yhteishinta, jossa mm. 1300e koneet mukana.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Täytyypä vakavasti harkita Ikean keittiötä ja khh:tta. Kaverinikin otti tässä taannoin ikeasta keittiön ja khh:een. Heillä muuten kaikki toimi, mutta heidän puutatasosta löytyi elämää (jotain toukkia tai muita), mutta tämäkin asia korjaantui loistavasti ikean kanssa.

  VastaaPoista
 5. Joo, se on jännä että Ikean laatua moititaan usein. Mutta olemme miehen kanssa todenneet, että jos Ikea kerran käyttää esim. kirjahyllyissään aivan samanlaista lastulevyä kuin mitä Iskukin, niin miksi me maksaisimme siitä kaksi tai kolme kertaa enemmän? Minä en häpeä ostaa Ikealta! :)

  VastaaPoista
 6. No ehkä hiukan yläkanttiin juu, meinaan ikea olis saanu maksaa mulle monta tonnia jos olisin halunnut säästää heiltä ostamalla 500e per runko :)

  Mitä tohon kasaamiseen tulee niin ostaahan joku noita talojakin rungot kasattuna ja toiset tekee itse pitkästä.
  Toiset ajelee tojotalla ja toiset bemareilla, vaikka samanlaista peltiä niissä molemmissa on käytetty ja takuutkin on halvemmassa pidemmät.

  VastaaPoista
 7. Me tehtiin 50-luvulla rakennettuun kerrostaloasuntoomme iso remontti viime kesänä. Siinä yhteydessä mm. purettiin yksi keittiön seinä, uusittiin keittiö täysin ja laajennettiin sitä toimivammaksi. Haimme tarjoukset neljästä paikasta, mukaanlukien Ikea. Yllätykseksemme Ikean paketti ei ollut hinnaltaan kilpailukykyinen muiden tarjoajien kanssa, kun vertailtiin hintoja kotiin toimitettuna, eli siis ilman asennusta. Lisäongelmia oli useita: asennus olisi pitänyt ostaa erikseen ja kiinteiden kokojen vuoksi keittiön kalusteet olisi pitänyt asentaa siten, että ruuanlaitto olisi ollut yhtä edestakaisin juoksemista. Varmaan päivä-kaksi suunnitteluohjelman kanssa nykerrystä olisi tuonut jonkunlaisen ratkaisun, mutta kaikkiaan ostokokemus jätti ikävän fiiliksen.

  Jos pystyy alusta lähtien suunnittelemaan seinien sijainnin siten, että tila on suunniteltu valmiskeittiön mittoja varten, niin sitten se on varmasti ihan hyvä vaihtoehto. Kuten sanoit, mekanismit ja rungot ovat suunnilleen samaa kuin kilpailijoillakin. Jos tila on jo valmiina, tai haluaa jotain vähän erikoisempaa, tai haluaa ostaa koko paketin "yhdeltä tiskiltä", kannattaa katsoa muita vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 8. Totta. Itse en kuitenkaan Ikeata valinnut halvimman hinnan vuoksi, vaan mielestäni se on laadukas ja silti edullinen. Koko keittiötilahan suunniteltiin Ikean keittiön ehdoilla, siksi se sopii tilaan mielestäni niin hyvin kuin mahdollista, toki aina voisi jotain tehdä toisinkin...

  Mitkä olivat muut vaihtoehtonne ja kuinka paljon eroa hinnoissa oli?

  VastaaPoista