lauantai 25. heinäkuuta 2009

Keittiön suunnittelu

Emme tehneet sitä virhettä että suunnittelemme talon ja vasta sitten keittiön, siten kuten taloon nyt sattuisi kaapistot mahtumaan. Talo, tai oikeastaan keittiöön varattu tila, on suunniteltu keittiön/ruokailutilan sekä takan/leivinuunin ehdoilla. Taloa on muokattu suunnitteluvaiheessa useaan otteeseen monesta kohtaa samaan aikaan kun keittiötä on suunniteltu. Keittiössä on vino sisäkatto ja "kattopalkit" näkyvissä. Palkit ovat siis pergolamaiset valepalkit. Ruokailutila on suunniteltu siten että metrin leveän pöydän molemmille puolille jää metri tilaa. Eli tuoleilta pitäisi mahtua poistumaan suhteellisen näppärästi vaikka joku istuisikin "edessä". Keittiön ajattelimme ottaa omien ja muiden hyvien kokemusten sekä kustannustekijöiden vuoksi Ikealta.

Ikealla on kätevä keittiönsuunnitteluohjelma sivuillaan minkä voi ladata. Valitettavasti se toimii vain Windows-ympäristössä eikä OSX:llä lainkaan. Ohjelman voi ladata koneelleen allaolevasta linkistä:
http://www.ikea.com/ms/fi_FI/rooms_ideas/splashplanners.html
(Linkkiä ei tulla koskaan päivittämään, jos ohjelmaa ei löydy, kokeile http://www.ikea.fi ja etsi se sieltä itse)
Ohjelma laskee muuten myös hinnan keittiölle ja Ikea-tyyliin se on valmiiksi tingitty ja edullinen.

Ohessa muutama kuva keittiöstä jotka on tehty ohjelmalla.

Ylhäältä päin, kuten pohjapiirustuksessa:


Ruokailutilasta päin kuvattuna. Ikkunat on laitettu tuohon lähinnä siksi että on helpompi rajata lieden taustamateriaali ja tuleehan noista kivasti valoakin sisään. Paljon leipovina ja ruokaa laittavina tahdoimme mahdollisimman paljon työskentelytilaa yhteen osaan. Onhan tuossa 90cm leveällä tasolla hyvä tehdä sitten vaikka läksyjäkin baarijakkaralla:
Ruokailutila jossa olevat 2 pientä ikkunaa ovat oikeasti n. 40x40cm kokoiset aukot eteiseen valoa tuomaan. Väliseinä on siinä kohdin 158mm paksu, jolloin aukkoa voi käyttää vaikkapa tasona koriste-esineitä tai vaikka pieniä kukkia varten:Jääkaappi ja viereen suunniteltu kahvinkeittopaikka jossa oma vesipiste kahvikoneelle. Jääkaappi on jouduttu sijoittamaan ikävästi hieman syrjään muusta keittiöstä, koska tahdomme tuollaisen massiivisen side-by-side -ratkaisun jossa on vesiliitäntä, jääpalakone ja jäämurskakone. Suuri jääkaappi tuhoaisi samalla myös arvokasta laskutilaa muusta keittiöstä, joten erilleensijoitus jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Jääkaapin oikealta puolelta on käynti kodinhoitohuoneeseen ja edelleen autotalliin, Ikean ohjelma ei vain taipunut laittamaan tuohon kohtaan ovea. Autotallista saa siis kätevästi vesisateessa ruokakassin suoraan jääkaapin eteen tyhjennystä varten.
Olen pitkään pähkäillyt kaasu- ja induktiolieden välillä. Sopivia yhdistelmäliesiäkään kun ei tunnu järkevään hintaan löytyvän, olen kallistunut hieman yksinomaan induktion puolelle. Tuo on vielä hieman auki. Kaasu olisi muuten ehdoton mutta sen lisäksi pitäisi olla ainakin yksi liesi normaali sähköllä toimiva, voihan olla että vaikkapa jouluna on unohtunut kaasupullon täyttö ja jäämme ilman liettä muuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti